Kom innoveren in De KAAP, hét innovatiepunt van Zeeland

Op het uiterste puntje van de Kenniswerf vind je 'Innovatiepunt de KAAP'. Hier kunnen Zeeuwse bedrijven in samenwerking met onderwijs en overheid aan de slag met het testen, ontwikkelen en demonstreren van nieuwe producten en innovaties op het gebied van food, energie en water. Binnen het kader van project New Waves dat in september 2023 is gestart, is het de ambitie van Dockwize en haar partners om de faciliteit uit te laten groeien tot een hotspot met nationale en internationale aantrekkingskracht waar ondernemers, overheid en onderwijs/onderzoek samenkomen

Wat is de KAAP? 

De KAAP is hét innovatiepunt van Zeeland, gevestigd op de ‘kaap’ van de Kenniswerf. De loods ligt namelijk op het uiterste puntje van de werf en is daarmee, wanneer je de Kenniswerf oprijdt, net als een kaap een visueel herkenningspunt. De vraag voor een ontwikkel-, test- en demolocatie komt vanuit het Zeeuwse ecosysteem. Daar merkten wij de behoefte aan een fysieke, veilige en grote locatie waar je nieuwe producten, concepten en/of innovaties kunt ontwikkelen, testen en demonstreren. Binnen het kader van project New Waves gaan Dockwize en haar partners de KAAP uitbreiden tot een volwaardige ontwikkel-, test- en demolocatie op het gebied van food, energie en water. De ambitie is om de faciliteit uit te laten groeien tot een hotspot met nationale en internationale aantrekkingskracht waar ondernemers, overheid en onderwijs/onderzoek samenkomen.

“Nieuwe manieren van samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid zijn essentieel om oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen op het gebied van food, energie en water. Met dit project kunnen we bestaande labs in Zeeland uitbreiden, nieuwe startups aantrekken en vernieuwende projecten opzetten. Een prachtige kans voor Zeeland. Het gaat de KAAP een enorme boost geven”, aldus Marlon Baarends van Dockwize.

Food

Op het gebied van food liggen deze kansen binnen de aquacultuursector (het verwerken van wieren), de eiwittransitie, robotisering en digitalisering. Innovatienetwerk Food Delta Zeeland staat te popelen om aan de slag te gaan.Een verkenning bij een dertigtal bedrijven, klein en groot, onderschrijft de behoefte van een plek als de KAAP. Op dit moment bestaat er nog geen fysieke locatie in Zeeland waar men kan testen en ontwikkelen. Doelstelling is om een bruisende en innovatieve plek te creëren die bedrijven in de voedselverwerkende industrie, onderzoekers, en ondernemers samenbrengt om samen te werken aan nieuwe ideeën, concepten en producten. Hierbij kan je denken aan experimenteerkeukens, lab faciliteiten en ontmoetingsruimtes. De plek heeft tot doel een essentiële rol te spelen in het versterken van de (samenwerking binnen de) voedselindustrie in Zeeland. Met een innovatieve aanpak, hoogwaardige faciliteiten en een breed scala aan activiteiten draagt het centrum bij aan de duurzame groei en ontwikkeling van de voedingssector in Zeeland”, aldus Johan Dourleijn van Food Delta Zeeland.

Food Delta Zeeland Kaap

Tijdens de nieuwjaarsborrel van Food Delta Zeeland worden de plannen gepresenteerd voor het te realiseren foodlab. Foto: Raul Witkam.  

Energie 

Op het gebied van energie komen er unieke faciliteiten om real life tests te doen in bijvoorbeeld de nacelle van een windmolen, op rotorbladen van windmolens en in een getijdeturbine. Zephyros gebruikt de KAAP als haar thuisbasis en fieldlab, samen met Terra Inspectioneering, Scalda, WindDock, KicMpi en HZ University of Applied Sciences. Zij zullen samen met Dockwize en al aangehaakte bedrijven nieuw test- en demomateriaal aantrekken, nieuwe projecten laten landen in de KAAP, de nacelle geschikt maken voor training en onderzoek, een controlroom inrichten voor testen en scenario based learning, de buitenruimte in gebruik nemen en de trainingsruimtes en locatie als geheel door ontwikkelen.

zephyros_innoveren_kaap
Zephyros test automatische inspecties en reparaties van windmolenbladen. Foto: Evert van Moort

Water  

Met de stijgende zeespiegel en de toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering, wordt de noodzaak van effectief waterbeheer alleen maar urgenter. Al meer dan 10 jaar houdt Water2Energy zich bezig met het opwekken van hernieuwbare energie uit water. In Zeeland liggen turbines bij de sluis van het Kanaal door Walcheren die gekoppeld zijn aan het reguliere elektriciteitsnetwerk van Zeeland. De afgelopen twee jaar testten ze de turbine in de KAAP. Nu ligt de turbine voor onderzoek in de KAAP, waar ze alle ruimte hebben om de turbine te demonteren en onderzoeken op slijtage. Ook het project Smart Water Grids zal zich binnen afzienbare tijd vestigen in de KAAP. Prince Kunststof Infra gaat samen met haar partners de KAAP gebruiken voor demonstratie van een innovatieve ‘smart water pipe’ oplossing ten behoeve van de realtime monitoring van waterdistributienetwerken en is voornemens een aantal sensorinnovaties te bewerkstelligen ten gunste van toekomstige leidingnetwerken zoals geïnstalleerd in de Zeeuwse water- en procesindustrie.

Partners

Partners spelen een cruciale rol in het succes van het project, waarbij verschillende werkgroepen sinds de start in september 2023 werken aan de realisatie van de plannen. De eerste partijen, de zogenaamde koplopers die hier innoveren, brengen met name projecten onder die gericht zijn op offshore wind en smart maintenance. Zo test Zephyros met automatische inspecties en reparaties van windmolenbladen. Brengt HZ University of Applied Sciences het project ‘Airtub’ onder bij de KAAP om innovaties te testen voor toepassing in windparken. Gebruikt Terra Inspectioneering de KAAP om de ontwikkeling van hun drones te versnellen en stimuleert KicMPi allerlei innovaties in de onderhoudstechnologie.

Wil jij innoveren en gebruik maken van de KAAP?

De KAAP biedt ondernemers de kans om hun innovaties te ontwikkelen, testen en demonstreren. Meer informatie of partner worden van de KAAP? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of neem contact op met Marlon Baarends, 06 - 10948545.

 
 

 

kaap logos